Tuesday, 16 August 2011

15 Ramadhan 1432H-STAR day 15

Hari ini warga muslimat Nottingham menyelusuri juzu 23. Melalui sebahagian ayat-ayat surah As-Saffat, Allah menceritakan dialog di antara dua ahli syurga pada masa hadapan. Saksikan :

Lalu mereka berhadap-hadapan antara satu sama lain sambil bercakap-cakap. Berkatalah salah seorang di antara mereka, "Sesungguhnya aku terdahulu (di dunia) pernah mempunyai seorang teman, yang berkata, 'Apakah sesungguhnya kamu termasuk orang-orang yang membenarkan (hari berbangkit)?" Apabila kita telah mati dan telah menjadi tanah dan tulang-belulang, apakah kita benar-benar (akan dibangkitkan) untuk diberi pembalasan?' "

Dia berkata, "Mahukah kamu meninjau (temanku itu)?" Maka dia meninjaunya, lalu dia melihat (teman)nya itu di tengah-tengah neraka yang menyala-nyala.

Dia berkata, "Demi Allah, engkau hampir saja mencelakakanku, dan sekiranya bukan kerana nikmat Tuhanku pastilah aku termasuk orang-orang yang diseret (ke neraka). "
As-Saffat, 50-57.

Semoga kita menjadi manusia yang benar-benar yakin akan hari pembalasan dan dilindungi daripada menjadi orang yang "mencelakakan" diri sendiri juga teman-teman sekeliling...
No comments:

Post a Comment